SurveyMonkey Logo
Plans & Pricing

Kajian pasaran

Cara-cara untuk menjalankan penyelidikan pasaran online

Tidak kira jika anda adalah sebuah syarikat Fortune 500 atau ‘startup’, kaji selidik dalam memberi anda, cara yang cepat dan berpatutan untuk menjalankan analisis segmentasi pasaran. Dapatkan maklumat demografi utama ke atas pengguna dalam pasaran anda. Kemudian gunakan kajian untuk melakukan apa sahaja, dari mengukur kepuasan pelanggan kepada pembangunan produk baru. Terdapat banyak cara dimana SurveyMonkey boleh membantu. Dapatkan ‘jumpstart’ dengan mencuba template kajian penyelidikan pasaran yang direka oleh pakar, dan disemak pasukan penyelidikan kami.

Satu-satunya cara untuk menjaga pelanggan anda, atau mendapatkan bisnes baru, adalah untuk mengetahui dengan tepat apa yang mereka mahukan. Tekaan sahaja tidak membantu anda untuk melancarkan produk yang berjaya dan mencipta mesej pemasaran yang betul.

Bagaimana pakar pemasaran menggunakan kaji selidik online

Mencapai segmen pasaran yang tertentu

Kaji selidik menawarkan peluang besar untuk anda mendapatkan input daripada sasaran pasaran anda – dengan syarat anda mempunyai sampel pasaran yang baik untuk menghantar kaji selidik berkenaan. Mungkin anda mempunyai senarai pelanggan atau kumpulan pengikut sosial media yang besar untuk digunakan. Jika tiada, SurveyMonkey Audience boleh memberikan anda akses kepada berjuta-juta responden yang bersedia untuk memberi jawapan yang anda perlukan. Dengan menghantar kaji selidik kepada mereka di dalam sasaran pasaran anda, anda boleh memastikan usaha anda akan berkesan dan boleh dipercayai sebaik mungkin.

Kemaskini harga dan tawaran produk yang sedia ada

Menghantar kaji selidik maklum balas produk secara online kepada pelanggan akan membantu anda mendapatkan pandangan yang mendorong penambahbaikan produk, kepuasan pelanggan, dan akhirnya, jualan. Untuk mendapatkan maklum balas produk, anda akan bertanya soalan-soalan seperti: apa perubahan yang dapat meningkatkan produk baru kami? Atau, apa yang anda suka tentang persaingan untuk produk kini boleh didapati daripada syarikat-syarikat lain?

Membina strategi media dan kempen sosial media

Sosial media sudah menjadi komponen penting dalam kebanyakan pemasaran dalam sesebuah syarikat dan kaji selidik online melalui sosial media adalah cara yang baik untuk mengetahui saluran sosial media yang mereka perlu beri lebih perhatian. Jumlah ‘Like’ dan ‘retweet’ hanya memberitahu anda sedikit informasi. Kaji selidik dapat membantu anda memahami “mengapa” dan memberi anda idea bagaimana untuk memenuhi kehendak pasaran anda. Jalankan kaji selidik pemasaran di Facebook atau Twitter untuk mengukur minat pelanggan dalam produk baru. Atau perlukah anda mengemas kini maklumat syarikat melalui blog, LinkedIn, atau Facebook? Gunakan kaji selidik secara online untuk mencari jawapan yang anda perlukan.

Selidik dan analisa pasaran sasaran

Bajet pemasaran anda mungkin salah satu perbelanjaan perniagaan anda yang terbesar. Sebelum anda memperuntukkan dana untuk mana-mana pelan pemasaran atau inisiatif, anda perlu yakin bahawa strategi yang anda sedang mempertimbangkan akan memacu kejayaan anda. Satu kajian penyelidikan pasaran boleh membantu anda menganalisis saiz pasaran berpotensi, mencari lokasi utama untuk kedai runcit anda, atau harga yang optimum untuk produk anda. Usaha anda membelanjakan pada kajian pasaran akan diberi ganjaran dengan pemasaran strategi ‘go-to’ yang mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya.

Selami pandangan demografi pelanggan

Perlu kenal pasti demografi pelanggan berpotensi dalam kawasan perkhidmatan anda yang baru? Tanya pelanggan berpotensi tentang jantina, umur, lokasi, pendapatan, di mana mereka membeli-belah, apa yang mereka lakukan untuk berlibur, jumlah anak mereka, dan banyak lagi. Kemudian, anda boleh mensasarkan mesej dan kempen anda untuk benar-benar bercakap dengan pelanggan anda. Anda juga akan dapat menumpukan masa dan sumber untuk perkara yang paling penting.

Segmen pasaran

Pembahagian pelanggan kepada kumpulan-kumpulan kecil yang berkongsi ciri-ciri yang sama (seperti demografi, geografi, gaya hidup, penggunaan produk, jenama pertalian dan lain-lain) mungkin memberi kelebihan yang memihak kepada anda. Untuk mendapatkan kelebihan kompetitif ini, banyak pasukan pemasaran menghantar kaji selidik secara online.

Seorang pemilik kelab kesihatan mempunyai segmen berdasarkan kemudahan atau penggunaan perkhidmatan mereka (spa, peralatan kardio, jagaan harian, kelas pemakanan), manakala syarikat barangan pengguna mungkin membahagikan segmen berdasarkan gaya hidup (yang mementingkan kesihatan, rendah kalori, diet vegetarian) untuk membangunkan program pemasaran mantap yang mensasarkan keperluan satu atau lebih segmen dalam usaha untuk meningkatkan pendaftaran keahlian. Apabila anda melakukan penyelidikan pasaran, lebih mudah untuk mengenal pasti segmen yang berbeza dan tahu apa yang mereka mahu.

Tentukan kempen kreatif untuk dilancarkan

Adakah pangkalan data pelanggan anda lebih cenderung untuk bertindak balas kepada iklan online banner atau papan iklan di lebuh raya yang dekat dengan rumah mereka? Subjek e-mel apakah yang akan membuat anda klik untuk ke laman web produk? Adakah anda perlu untuk uji format iklan yang baru? Bagi membantu anda untuk merancang perbelanjaan iklan dan sumber lain, kajian pemasaran online harus dijadikan alat penting dalam kit strategi anda.

Ukur tahap kesedaran jenama anda

Kesedaran jenama (brand awareness) adalah perkara paling penting dalam saluran pemasaran. Adakah pasaran anda tahu akan kewujudan jenama anda? Adakah mereka menganggap anda pilihan yang baik, atau adakah mereka lebih suka pesaing anda. Dan yang paling penting, mengapa? Ketahui segalanya tentang bagaimana anda dilihat oleh pelanggan dan apa yang diperlukan untuk memperbaikinya. Gunakan penjenamaan dan kajian identiti jenama untuk mendiagnosis imej jenama anda dan juga untuk membina jenama anda.

Uji penjenamaan, kedudukan, dan penamaan

Lakukannya dengan cara yang berbeza. Mengapa syarikat lain yang mendapat semua peminat? Mengapa pelanggan yang setia menolak tidak dapat dibeli dengan tag harga yang lebih rendah, dan memilih untuk berpegang dengan jenama kegemaran mereka? Jenama yang paling dihormati di pasaran mendengar pendapat pelanggan mereka, dan menyesuaikan strategi pemasaran mereka kepada penonton sasaran mereka. Lakukan kaji selidik dengan pelanggan anda untuk menguji penjenamaan dan konsep penamaan yang telah dijalankan. Ini akan membantu anda untuk  memahami dorongan dan citarasa pelanggan anda, terutamanya yang berkait dengan pesaing anda.

Bergabung Dengan SurveyMonkey

Kumpulkan dan susun informasi pentingAnda