Bevezető

A Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete (European Association of Hospital Pharmacists - EAHP) munkacsoportot hozott létre az előretöltött gyógyszeres fecskendők jelenlegi és jövőbeli alkalmazási gyakorlatának felmérése céljából.
 
Az előretöltött gyógyszeres fecskendő egy, vagy több aktív hatóanyagot a megfelelő koncentrációban és térfogatban tartalmazó, közvetlen parenterális gyógyszerbeadásra alkalmas gyógyszerforma. Az előretöltött gyógyszeres fecskendők alkalmazásának célja a gyógyszerelési hibák csökkentése, továbbá a parenterális gyógyszerformák előkészítési idejének minimalizálása. Az előretöltött gyógyszeres fecskendők gyári készítményként vagy a kórházi gyógyszertár által elkészített formában érhetők el.
 
Számos előnyös tulajdonság és néhány hátrány is kapcsolódik az előretöltött fecskendők használatához. A Munkacsoport az előretöltött fecskendők alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok felmérése és értékelése céljából szisztematikus irodalomkutatást végez a kérdőíves felméréssel párhuzamosan.
 
Az elmúlt évtizedekben jellemzően az észak-amerikai kórházakban volt elterjedt az előretöltött gyógyszeres fecskendők használata, az utóbbi években azonban emelkedő tendencia figyelhető meg néhány európai országban is.
 
Jelen kérdőív az előretöltött gyógyszeres fecskendők jelenlegi és potenciális jöbőbeni alkalmazásával kapcsolatos vélemények és attitűdök felmérése céljából készült, egészségügyi szakemberek, egészségügyi szakmenedzserek és szakmai szervezetek számára. Részvételével Ön hozzájárul a Mukacsoport által az EAHP megbízásából készülő tudományos összefoglaló elkészítéséhez.
 
A kérdőív kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe.
 
Az EAHP Munkacsoportja nevében köszönjük a kérdőív kitöltésében való részvételét.

T