Romania CSR Index 2018 Survey

Romania CSR Index 2018 Survey face referire la  analiza "Romania CSR Index" -  o analiza a nivelului de transparenta si a performantelor companiilor mari in domeniul Corporate Social Responsibility. Incepand cu anul 2017, companiile cu peste 500 de angajati au intrat sub incidenta Directivei 2014/95/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii non-financiare si de informatii privind diversitatea.

Obiectivele acestui sondaj sunt de a creste nivelul de performanta al metodologiei Romania CSR Index si  de a adapta mecanismele indexului la mediul de business din Romania. Puteti afla mai multe detalii despre rezultatele indexului din 2017 accesand urmatorul link: https://www.theazores.ro/romania-csr-index/

Supervisor: Alina Florentina Liciu, The Azores Sustainability & CSR Services, Email: alina.liciu@theazores.ro

Important: Va rugam sa dati click pe "Done" la finalul completarii sondajului pentru a putea sa inregistram raspunsurile dvs. Va multumim!

Question Title

* 1. Metodologia pentru Romania CSR Index 2017 a fost constituita pornind de la 4 referinte, atat europene cat si internationale, din domeniul sustenabilitatii corporative/CSR. Acestea sunt: Directiva 2014/95/UE, United Nations Sustainable Development Goals, Global Reporting Initiative Standards si Dow Jones Sustainability Index. Care sunt, dupa parerea dvs, alte referinte pe care ar trebui sa le luam in considerare in viitor? Puteti sa alegeti oricate variante doriti.

Question Title

* 2. Romania CSR Index analizeaza 9 categorii de indicatori referitori la sustenabilitatea corporativa, pe care le enumeram mai jos. Din punctul dvs de vedere, care ar trebui sa fie ponderea pentru fiecare categorie in parte, din punctajul total de 100%? Va rugam sa tineti cont si de faptul ca fiecare categorie ar avea o pondere medie de 11.1% daca ar fi la egalitate cu celelalte categorii.

  Sub 5% Intre 5% si 10% Intre 10% si 15% Intre 15% si 20% Intre 20% si 25% Intre 25% si 30%
Guvernanta Corporativa - Strategia de CSR si Transparenta
Politica de Diversitate
Impactul Economic
Mediul Inconjurator
Drepturile Omului si Politica Anti-Coruptie
Responsabilitatea fata de Angajati
Marketing si Creating Awareness
Investitii in Comunitate
Responsabilitatea fata de Lantul de aprovizionare

Question Title

* 3. Romania CSR Index pune accent pe indicatorii cantitativi pentru a evalua companiile. Astfel, companiile analizate primesc 1 punct pentru informatiile textuale pe care le publica pentru fiecare indicator in parte, si 2 puncte pentru indicatorii de performanta precizati. In ce masura considerati ca este o abordare potrivita pentru nivelul de dezvoltare al CSR-ului din Romania?

Question Title

* 4. Romania CSR Index are un numar total de 43 de indicatori. Cum apreciati acest numar raportat la piata din Romania si la cerintele legislative actuale?

Question Title

* 5. In ce masura considerati ca Romania CSR Index ajuta la dezvoltarea domeniului Sustenabilitate Corporativa/CSR in Romania?

  Intr-o foarte mare masura Intr-o mare masura Intr-o oarecare masura Intr-o mica masura Intr-o foarte mica masura
Indexul este un instrument care poate incuraja companiile sa adopte mai multe practici responsabile
Poate contribui la o mai buna acoperire a domeniului CSR in mass-media
Creeaza premisele pentru mai multa implicare a partilor co-interesate (stakeholders)
Poate contribui la cresterea vizibilitatii celor mai performante companii in domeniul CSR

Question Title

* 6. Referitor la metodologia Romania CSR Index, in ce masura sunteti de acord cu urmatoarele afirmatii?

  Intr-o foarte mare masura Intr-o mare masura Intr-o oarecare masura Intr-o mica masura Intr-o foarte mica masura
Nivelul de transparenta privind metodologia indexului este unul ridicat.
Faptul ca se iau in considerare doar informatiile publice poate incuraja mai multe companii sa elaboreze rapoarte de CSR.
Faptul ca se iau in considerare doar informatii in limba romana este pentru ca toti stakeholderii din Romania sa aiba acces la informatii despre companiile care ii intereseaza.
Companiile primesc fisa de evaluare anterior realizarii clasamentului pentru a avea oportunitatea de a publica informatiile necesare.

Question Title

* 7. Cum apreciati definitiile de mai jos referitoare la CSR/Sustenabilitate corporativa?

  Cu totul de acord De acord Nici acord, nici dezacord Dezacord Dezacord total
CSR face referire la implicarea companiilor in viata comunitatilor locale prin initiative precum donatii si sponsorizari, promovarea unei cauze sau voluntariat. Aceste activitati nu au legatura cu strategia de business a companiilor.
CSR face referire la proiecte sau programe menite sa creasca rezilienta comunitatilor locale. Aceste initiative pot fi in domeniul educatiei atat pentru copii cat si pentru adulti, sanatatii sau infrastructurii din zonele unde companiile au unitati.
CSR este strans legat de obiectivele strategice de business ale companiilor. Initiativele de CSR au rolul de a maximiza impactul pozitiv si de a minimiza impactul negativ pe care le au companiile in societate, prin actiuni care depasesc cadrul obligatiilor legale.

Question Title

* 8. Care sunt grupurile de stakeholderi care pot beneficia de analiza Romania CSR Index si in ce masura?

  Intr-o foarte mare masura Intr-o mare masura Intr-o oarecare masura Intr-o mica masura Intr-o foarte mica masura
Autoritatile publice
Investitorii/Actionarii
Mass-media
Consumatorii
Membrii ai comunitatilor
ONG-urile
Angajatii companiilor vizate
Furnizorii companiilor vizate

Question Title

* 9. Care considerati ca sunt principalele provocari ale raportarii informatiilor non-financiare in Romania si in ce masura?

  Intr-o foarte mare masura Intr-o mare masura Intr-o oarecare masura Intr-o mica masura Intr-o foarte mica masura 
Raportarea informatiilor non-financiare presupune publicarea unor date despre impactul negativ al companiei, ceea ce ar putea produce daune la nivel reputational.
Raportul de CSR presupune alocarea unor resurse umane si materiale foarte mari.
Sunt prea putine parti co-interesate/stakeholders care citesc acest raport.
Implicarea stakeholderilor este dificila pentru ca acestia au interese diferite.

Question Title

* 10. Va rugam sa completati cu informatii despre dvs. Datele privind identitatea respondenților raman confidentiale si nu vor fi folosite decat in scopuri academice.

T