Screen Reader Mode Icon

Informacije prikupljene putem upitnika poslužiće u definisanju strateških mjera za razvoj turističkih proizvoda i iskustava za posjetioce nudeći im nove proizvode i usluge. Osnovni strateški cilj je unaprijediti konkurentnost Republike Srpske kao turističke destinacije kroz unapređenje usluga i kvaliteta proizvoda i povećanje kvalitetne radne snage u turizmu.

Hvala na izdvojenom vremenu!

-----------------------------------------------------------

Šta je turistički proizvod?

Svaka aktivnost, usluga ili predmet kojeg posjetilac može kupiti, što uključuje transport, smještaj, aktivnosti, zabavu, hranu i piće, suvenire.


Question Title

* 1. Ime i prezime:

Question Title

* 2. Naziv organizacije/firme/institucije:

Question Title

* 3. Kontakt detalji (E-mail adresa/Tel):

Question Title

* 4. Šta čini vašu destinaciju jedinstvenom za posjetitelje? (maksimalno jedna do dvije rečenice):

Question Title

* 5. Molimo navedite najvažnije PRIRODNE ATRAKCIJE koje su uređene za posjete turista u vašem području. (Npr. prirodne atrakcije gdje je organizovan/moguć pristup, plaćeni/besplatni prateći objekti, usluge, iskustva, restorani i mogućnosti maloprodaje, itd.)

Question Title

* 6. Molimo navedite sve značajne PRIRODNE ATRAKCIJE u svom području koje bi, po vašem mišljenju, trebale biti u fokusu dodatnog uređenja i ulaganja. Navedite sve prepreke za koje smatrate da bi mogle ugroziti razvoj (npr., promatranje divljih životinja se može organizirati sa osmatračkih platformi za goste, ali potrebna su sredstva i obuka vodiča za divlje životinje).

Question Title

* 7. Molimo označite tri najčešća nedostatka prirodnih atrakcija na vašoj destinaciji.

Question Title

* 8. Molimo navedite pet najznačajnijih ISKUSTAVA NA OTVORENOM / AVANTURE na vašoj destinaciji / lokaciji (npr. aktivnosti na vodi, kao što je vožnja kajaka, dajaka ili kanua, rafting na divljim vodama, plivanje, ronjenje, pecanje, ribolov, uopšte aktivnosti u prirodi, kao što je pješačenje, penjanje, hodanje, skupljanje šumskih plodova, višednevno pješačenje, brdski biciklizam, cestovni biciklizam, gledanje divljih životinja, gledanje ptica, foto-safariji, obilazak špilja, ostale aktivnosti kao ziplajn, dobrovoljni rad u skloništima za životinje ili farmama, skijanje, hodanje na krpljama, klizanje na ledu, rolanje, meditacija u šumi, daske za veslanje, yoga susreti, ili paintball. 

Question Title

* 9. Kako biste ocijenili ukupnu kvalitetu TURISTIČKIH AKTIVNOSTI NA OTVORENOM na vašem području (u odnosu na međunarodne standarde koje poznajete), za svako od narednih pitanja (1 je najniži, 5 najviši standard). Pored ocjene 1-5 možete unijeti i zašto tako mislite.

Question Title

* 10. Imate li neki prijedlog za poboljšanje?

Question Title

* 11. Molimo navedite najvažnija ljudskom rukom napravljene LOKACIJE KULTURNE BAŠTINE / ATRAKCIJE na svojoj destinaciji (npr. muzeji, arhitektura, historijski objekti, džamije, crkve, sinagoge, stećci, arheološka nalazišta, ostaci srednjovjekovnog naslijeđa, rimskog naslijeđa, spomenici Drugog svjetskog rata, galerije, historijske kuće, itd.).

Question Title

* 12. Molimo da navedete jesu li ove atrakcije uređene u svrhu turističkih posjeta, sa plaćenim / besplatnim pomoćnim objektima, uslugama, iskustvima i prodajnim objektima (suveniri, itd.), kao i sve sugestije koje bi mogle doprinijeti razvoju i vrijednosti proizvoda i iskustava posjetilaca.

Question Title

* 13. Molimo označite tri najčešća nedostatka izgrađenih atrakcija na vašoj destinaciji.

Question Title

* 14. Da li imate dodatni komentar na prethodno pitanje?

Question Title

* 15. Molimo navedite šta vi smatrate preprekom koja bi mogla spriječiti unaprijeđenje iskustava posjetilaca i ostvarivanje dodatnog prihoda na lokacijama naslijeđa (npr. poboljšanje parkirališnih kapaciteta i pratećih objekata iziskuju ulaganja i/ili agenciju/ustanovu koja će njima upravljati).

Question Title

* 16. Molimo navedite najvažnije NEMATERIJALNE TURISTIČKE RESURSE u svom području. (npr. tradicionalni zanati, lokalna kuhinja i recepti, običaji, vezovi, legende koje su jedinstvene i zanimljive i atraktivne za goste).

Question Title

* 17. Molimo navedite jesu li ovi resursi dostupni za turističke posjete sa aktivnostima/ iskustvima i mogućnostima kupovine (suveniri, itd.) i na koji način.

Question Title

* 18. Molimo navedite koje su po vašem mišljenju najveće prepreke koje bi u ovom trenutku mogle spriječiti unaprjeđenje iskustava posjetilaca i ostvarivanje dodatnih prihoda (npr. časovi učenja tradicionalnih zanata, koji podrazumijevaju obuku instruktora, razumijevanje potražnje među potrošačima, iskustvo u kreiranju i marketinškom predstavljanju određenim grupama)

Question Title

* 19. Molimo navedite najznačajnije turističke DOGAĐAJE na vašoj destinaciji / lokaciji (npr. tradicionalne događaje, kao što su narodna okupljanja, festivali žetve kao što je sajam šljive, i sl. seoski vašari, vjerska okupljanja ili hodočašća, netradicionalni događaji i festivali, kao što je festival hrane, tržnice, filmski festivali, festivali na otvorenom, muzički festivali, umjetničke izložbe, predstave, itd., i sva druga okupljanja i dešavanja od značaja za zajednicu)

Question Title

* 20. Jesu li ti događaji djelotvorni u smislu privlačenja novih posjetilaca u regiju?

Question Title

* 21. Kako ocjenjujete WELLNESS ATRAKCIJE I/ILI BANJSKE KAPACITETE u odnosu na međunarodnu konkurenciju koju poznajete? Koja je jedinstvena privlačnost ponude banjskih i wellness kapaciteta na vašoj destinaciji/regiji?

Question Title

* 22. Želite li još nešto dodati vezano za ovu temu, a da Vas nismo pitali?

T