Здравейте!

Slow Food в България и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ - Смилян стартират проучване на разнообразието от форми фасул и други бобови култури в Родопите. Инициативата е подкрепена от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания-БАН (ИБЕИ-БАН).

Настоящото проучване е първа стъпка от дългосрочно усилие на двете организации, целящо:

- Да се проучи и съхрани разнообразието от форми фасул и други бобови култури, отглеждани в и селектирани от местните общности в различните части на планината Родопи (в България) и традициите, свързани с тях.

- Да се разширят проучванията за разнообразието от фасула и други  бобови култури, отглеждани .

- Да се създаде мрежа за обмяна на (традиционно) знание и споделяне на ползи от популяризирането на местното гастрономично наследство – селски туризъм, малки производства, продажби в рамките на България.

 

Като попълните въпросника по-долу, Вие ще генерирате ценна информация за традициите на Вашата общност в отглеждане на различни бобови култури (фасул, грах, леща, нахут и др.) и за значението на тези култури като част от храната на домакинствата във Вашето населено място в миналото и сега.

 

Вашето участие е важно! Споделете анкетата, обсъдете с приятели въпросите, проведете интервю с човек без достъп до компютър!


Благодарим Ви за проявения ентусиазъм и отделеното време!

 

Желаещите да участват в работната среща на читалищата на територията на Родопите на 10.02.2022 г. в Смилян за отбелязване Световният ден на бобовите култури, моля да отговорят на въпроси 2 и 3 до 25.01.2022.

T