Üdvözlünk!

Question Title

* 1. Köszönjük, hogy kitöltöd az informatikai biztonsági önértékelő kérdőívünket. Nagyjából 20 kérdésben fogjuk felmérni, hogyan használod a számítástechnikát. Nem arról van szó, hogy hogyan védekezzünk egy dollármilliárdok felett rendelkező ellenség célzott támadásaival szemben, hanem arról, hogy hogyan kerülhetjük el a hétköznapi emberek (különösen polgárjogi aktivisták és fejlődő országbeli független újságírók) „meghekkelésére” használt leggyakoribb trükköket. Amit itt tárgyalni fogunk, az nem atomfizika. Ahhoz, hogy biztonságban légy, nem kell zseninek lenned – bőven elég betartanod pár egyszerű védelmi szabályt a következők terén:

1. a végpontok, azaz a számítógépeken/mobilokon/táblagépeken futó szoftverek biztonsága,
2. az online fiók(ok) biztonsága,
3. az eszközökön tárolt adatok biztonsága,
4. a továbbítás alatt lévő adatok biztonsága.

Ez tehát a Négy Fő Terület – aki ezeket elhanyagolja, azon nem sokat (vagy éppen semmit sem) segítenek az összetettebb védelmi mechanizmusok sem.

Ha nálad „minden szuper”, akkor a kérdőívet kevesebb mint öt perc alatt kitöltheted. Ha azonban még van hová fejlődnöd az informatikai biztonság terén, akkor kicsivel több időre lesz szükséged. Ha a feltett kérdések alapján arra a következtetésre jutsz, hogy az itt tárgyalt „eszközök, technikák és taktikák” segíthetnek valamilyen hibád vagy problémád megoldásában, akkor készíts feljegyzéseket a később kezelendő problémá(k)ról/megoldás(ok)ról, vagy pedig azonnal szüntesd meg a felfedezett biztonsági réseket (aztán folytasd az önértékelő kérdőív kitöltését).

Ez az alapszintű kérdőív. Ha a kérdésekre adott őszinte válaszokkal eléred a maximális pontszámot, akkor áttérhetsz a haladó kérdőívre. Kevés embernek van azonban szüksége olyan fokú óvatosságra/paranoiára/védettségre! De tényleg. Az informatikai biztonság legelső szabálya a fontossági sorrend felállítása, márpedig a legfontosabb ez a Négy Fő Terület.

Rendszeres frissítéssel törekszünk arra, hogy ez a kérdőív mindig a "tudomány aktuális álláspontját" tükrözze (a legutolsó frissítés időpontja: 2017. szeptember 13.). Ha olyasmire bukkansz, ami véleményed szerint elavult, hibás, hiányos vagy vagy javításra szorul, illetve bármi más mondandód van, akkor kérünk, a kérdésekhez fűzhető megjegyzések szövegdobozain keresztül vagy az utolsó oldalon látható e-mail címen tudasd velünk.

T