Introducere in proiectul Urban_Wins si formular de consimtamant

Stimate domn, stimata doamna,

Ati fost selectat(a) in calitate de persoana/parte interesata si relevanta pentru proiectul european Urban_Wins din cadrul Programului “Orizont 2020”, ceea ce inseamna ca opiniile, competentele si asteptarile dumneavoastra sunt foarte importante pentru noi!

Speram ca veti dori sa participati la acest proiect! Daca doriti sa va implicati, va rugam sa completati datele dumneavoastra personale la finalul acestei sectiuni si sa bifati casuta corespunzatoare, care mentioneaza ca ati citit si va exprimati acordul privind informatiile acestei sectiuni, inainte de a continua completarea chestionarului.

Care este scopul acestui proiect?
Urban_Wins (“Urban metabolism accounts for building Waste management Innovative Network and Strategies”/ Rolul metabolismului urban in construirea de retele si strategii inovatoare de management al deseurilor) (proiect nr. 690047) are ca scop dezvoltarea si testarea metodelor pentru proiectarea si implementarea unor Planuri Strategice inovative si sustenabile pentru Prevenirea si Gestionarea Deseurilor, tinand cont de particularitatile urbane si bazandu-se pe o abordare interdisciplinara si participativa care va imbunatati rezistenta mediului urban si va garanta progresul prin modele de productie si consum mai sustenabile si va ajuta la imbunatatirea recuperarii deseurilor si utilizarii materialelor recuperate.
Mai exact, dezvoltarea Planurilor Strategice se va realiza pe baza cunoasterii factorilor care influenteaza metabolismul oraselor si a unei intelegeri mai bune a modului in care acesti factori pot fi transformati in instrumente benefice de directionare a schimbarilor tehnologice, netehnologice si de guvernare.
Proiectul se va baza pe abordarea de “metabolism urban”, concept conform caruia orasele sunt considerate organisme vii care utilizeaza resurse naturale si creeaza fluxuri de materiale si de energie.
In proiectul Urban_Wins sunt implicati 27 parteneri din 6 tari europene (autoritati locale, institute de cercetare si universitati, companii, ONG-uri). Coordonatorul proiectului este Municipalitatea Cremona din Italia. Proiectul este finantat in cadrul Programului “Orizont 2020”, programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene.

In ce consta participarea dumneavoastra?
Obiectivul acestui chestionar este de a obtine informatii legate de organizatia dumneavoastra, pentru a facilita identificarea si analizarea celor mai relevanti participanti de la nivel local, regional si national, care ar putea fi implicati in dezvoltarea activitatilor Urban_WINS.
De fapt, Urban_WINS are o puternica abordare participativa, datorita intelegerii faptului ca, pe langa niste politici bine gandite (bazate pe cercetare si dovezi stiintifice), o reala transformare a modului de prevenire si gestionare a deseurilor va avea loc atunci cand comportamentul organizatiilor si cetatenilor (ca membri ai familiilor, administratiei publice, companiilor s.a.) se va schimba.
De aceea, o mai buna intelegere a rolului dvs. ca organizatie, a interesului si implicarii dvs. in imbunatatirea utilizarii resurselor, prevenirii si gestionarii deseurilor este de importanta cruciala pentru determinarea punctului de plecare in stabilirea unor viziuni si obiective comune, care sa determine dorinta de schimbare.

Cine desfasoara aceasta activitate?

Pachetul de Lucru (WP, Working Package) care prevede aplicarea acestui chestionar este coordonat de Facultatea de Stiinte si Tehnologie a Universitatii Nova de Lisboa (FCT NOVA).
Responsabilitatea coordonarii acestui chestionar este in sarcina Fondazione Ecosistemi / Fundatiei Ecosistemi din Italia.
In Romania, chestionarul este coordonat de Asociatia Ecoteca (Manager proiect - Alexandra Chenaru-Ghenea).

Cum vor fi folosite rezultatele?
Rezultatele obtinute in urma acestui chestionar vor fi analizate si folosite pentru rapoartele si prezentarile proiectului si, posibil, in publicatiile academice. Mai mult, vom utiliza aceste rezultate pentru identificarea celor mai relevanti participanti la prevenirea si gestionarea deseurilor de la nivel national, regional si local.
In acest sens, va cerem permisiunea de a va contacta ulterior, in sensul invitarii organizatiei dvs. de a participa la activitatile proiectului si de a deveni un membru al agorelor online si offline (n.r. forumuri si intalniri “fizice”) care se vor organiza in cadrul proiectului Urban_Wins.
Fara acordul dumneavoastra expres, niciuna din infomatiile legate de numele dvs., numele institutiei dvs. sau orice alte informatii care pot determina identificarea dumneavoastra sau a institutiei dvs. nu va aparea in vreun raport, document sau prezentare intocmite in urma acestui chestionar. Datele anonime pot fi puse la dispozitia partenerilor proiectului pentru a-i sprijini in evaluarea si imbunatatirea proiectului.

Ce se intampla cu informatiile pe care ni le furnizati?
Toate informatiile obtinute si procesate in cadrul acestei activitati se vor utiliza cu respectarea prevederilor  Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date cu completarile ulterioare  si in conformitate cu procedurile interne ale Comune di Cremona / Municipalitatii din Cremona (coordonatorul proiectului) in legatura cu gestionarea datelor personale. Daca va fi necesar, informatiile vor fi facute anonime si stocate intr-o locatie securizata.
Participarea la acest chestionar este complet voluntara. Dumneavoastra aveti posibilitatea de a decide daca raspundeti sau nu la intrebari sau daca furnizati anumite informatii. De asemenea, dumneavoastra puteti lua decizia de a va retrage din aceasta activitate oricand (in asemenea situatie, toate materialele legate de participarea dvs. vor fi sterse sau distruse). Este posibil sa va solicitam clarificari in legatura cu anumite puncte, insa dvs. nu sunteti obligat(a) sa oferiti clarificari sau sa participati in continuare.

Aveti dreptul de a accesa si corecta datele dumneavoastra personale. In acest scop, va trebui sa transmiteti solicitarea prelucrarii datelor personale in atentia persoanei de contact mai jos mentionate. Aveti, de asemenea, in orice moment, dreptul de recurs la Controlorul European pentru Protectia Datelor (European Data Protection Supervisor – EDPS).

Pentru orice solicitare legata de aspecte privind protectia datelor cu caracter personal va puteti adresa Coordonatorului Proiectului Urban_WINS, dna. Mara Pesaro, Director al Departamentului Strategie si Dezvoltare Teritoriala din cadrul Municipalitatii Cremona/Comune di Cremona, adresa:  Aselli, 13/A 26100 Cremona CR Italy – mara.pesaro@comune.cremona.it – 0039 0372 407559.

Va multumim pentru sprijin si participarea la chestionarul Urban_Wins!
Cu stima,

Mara Pesaro
Coordonator proiect Urban_Wins

---------------
Disclaimer


Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene prin acordul de grant nr. 690047.
Singura responsabilitate pentru orice eroare si omisiune apartine editorului. Continutul acestui material nu refelecta in mod necesar opinia Comisiei Europene. Comisia Europeana nu este de asemenea responsabila pentru orice folosire a informatiei inclusa in acest material.

T