Ca urmare a participarii alaturi de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Help Autism la grupul de lucru privind impozitul pe venit initiat de catre Ministerul Finantelor Publice am aflat ca se doreste amendarea Codului Fiscal si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, ceea ce va afecta in mod negativ cuantumul sumelor care vor fi directionate de catre contribuabili folisind prevederea 2%. Propunem de aceea cresterea procentului care poate fi redirectionat de la 2% la 3,5% astfel incat suma colectata sa poata ramane macar constanta. In plus propunem ca organizatiile sa poata depune formularele in numele contribuabililor cu respectarea legislatiei privind protectia datelor personale. Citeste si semneaza scrsoare de suport si te vom tine la curent cu progresul discutiilor. Haideti sa dam de veste la cat mai multa lume!
Onorate domnule Secretar de Stat

În calitate de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România, în baza OG 27/2002 privind regimul petițiilor, respectuos vă supunem atenției următoarea situație, generată de schimbări propuse în legislația fiscală referitoare la impozitarea veniturilor persoanelor fizice. Schimbările au fost discutate în cadrul Grupului de lucru 1 privind Impozitul pe Venit si au fost menționate în presă de către reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice Financiar (http://bit.ly/2oMmFQR) și dorim să vă atragem atenția asupra următoarelor aspecte:

În România sunt active mii de organizații neguvernamentale care oferă populației servicii în domeniul sănătății, educației, asistenței sociale, protecției mediului, culturii, dezvoltării comunitare și multe alte domenii care acoperă situații critice. Ele deservesc milioane de persoane și contribuie la creșterea calității vieții în majoritatea comunităților românești, întrucât acțiunile lor au drept grup țintă categorii defavorizate, vulnerabile social, oameni aflați în dificultate de diagnostic și tratament, discriminați, fără acces la educație, victime ale violenței domestice, ale traficului de persoane etc.

Codul Fiscal prevede o formă de alocare directă a unei părți din impozitul pe venit de către cetațeni către entiăți non-profit. Astfel aceștia pot direcționa maxim 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, instituție de cult sau bursă privată. În ultimul an pentru care există date au fost astfel alocate peste 30 de milioane de Euro și reprezintă o sursă de finanțare flexibilă, ne-birocratică, acesibilă majorității organizațiilor neguvernamentale care se bazează pe încrederea pe care acestea au reușit să și-o construiască în rândul suporterilor lor.

În contextul actual în care se preconizează scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%,  cuantumul sumelor care pot fi direcționate de contribuabilii persoane fizice către entitățile non-profit va scădea dramatic și va avea un impact devastator asupra beneficiarilor serviciilor sociale, educative, medicale, etc oferite de către organizațiile non-profit. Pe baza estimărilor realizate pornind de la datele oferite de ANAF și Ministerul Finanțelor Publice această sumă se va reduce cu circa 40%.

SOLUȚII POSIBILE

Având în vedere impactul financiar negativ pe care schimbarile privind impozitul pe venit le vor avea asupra organizațiilor neguvernamentale și asupra beneficiarilor acestora, vă solicităm ca împreună cu factorii interesați să încercăm să identificăm soluții pentru a evita acest lucru. Soluțiile vizează două direcții posibile: (1) păstrarea cuantumul sumelor colectate la nivel național și (2) facilitarea aplicării acestei prevederi prin reducerea efortului contribuabililor și angajaților din administrațiile financiare din teritoriu:

- Menținerea cuantumului direcționat prin creșterea procentului care poate fi direcționat către organizații non-profit de la 2% la 3,5% - pentru a compensa scăderea impozitului de la 16% la 10%.
- Crearea posibilității ca formularele de direcționare depuse să fie însoțite de borderouri, inclusiv în format electronic, pentru a facilita activitatea de prelucrare a datelor care se desfășoară la nivelul administrațiilor financiare, in acest moment administrațiile confruntându-se cu întârzieri mari in prelucrare generate de procesul manual al prelucrarii

Având în vedere că impactul măsurilor propuse de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale este în linie cu programul de guvernare vă solicităm definirea și elaborarea reglementărilor legale propuse sau identificarea unor măsuri alternative cu un impact similar.

Cu respect,

Question Title

* 1. Numele:

Question Title

* 2. Prenumele

Question Title

* 3. Functia:

Question Title

* 4. Organizatia:

Question Title

* 5. Email:

T