Kadar pertumbuhan pelaburan swasta di Malaysia menurun secara mendadak dari 9.0% pada 2017 hingga 1.6% pada 2019 dan merosot sebanyak 2.3% pada suku pertama tahun 2020. Berikutan dari penurunan pelaburan domestik yang diluluskan pada kadar purata tahunan sebanyak 6.4% dari RM175.1 bilion pada 2014 hingga RM125.5 bilion pada 2019, sumbangan pelaburan domestik yang diluluskan menurun kepada 60% pada 2019 berbanding dengan sumbangan purata 72% pada 2014-2018.

Pelaburan Langsung Domestik (DDI) dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah sama penting untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi domestik, merangsang lebih banyak pelaburan, mewujudkan pekerjaan berpendapatan tinggi dan mengembangkan eksport. Namun begitu, DDI tidak menunjukkan prestasi yang memuaskan pada beberapa tahun kebelakangan ini. Ini menimbulkan kebimbangan mengenai kemantapan dan sumbangannya terhadap pelaburan swasta keseluruhan.

Dengan itu, NCCIM ingin membuat tinjauan komuniti perniagaan tempatan terhadap prospek pelaburan domestik serta memahami isu-isu dan cabaran-cabaran yang dihadapi semasa melabur di Malaysia.

Kami mengucap ribuan terima kasih atas sumbangan pandangan anda yang berharga. Kami akan memastikan maklumat yang diterima disimpan dengan sulit dan hanya melaporkan hasil kajian secara agregat.

Maklumat Asas

Question Title

* 1. Profil Responden

Question Title

* 2. Dewan Perniagaan Konstituen:

Question Title

* 3. Sila nyatakan saiz perniagaan anda:

Question Title

* 4. Sila nyatakan lokasi utama perniagaan anda:

Question Title

* 5. Sila nyatakan industri utama anda (Pilih satu sahaja):

0 of 26 answered
 

T