MedTech Europe
A MedTech Europe a diagnosztikát, orvostechnikai eszközöket és digitális egészségügyet is magába foglaló európai orvostechnikai ágazat szervezeteinek szövetsége. Tagjaink között nemzeti, európai és multinacionális cégek, valamint egy nemzeti gyógyászati technológiai szövetségek hálózata szerepel, amelyek egészséggel kapcsolatos technológiákat, szolgáltatásokat és megoldásokat keresnek, fejlesztenek, gyártanak, forgalmaznak és szállítanak. További információkért látogasson el a www.medtecheurope.org oldalra.
Háttér:
A 2017/746/EU rendelet értelmében a szakmabeliek számára az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökhöz mellékelt használati utasítások (IFU) elektronikus formátumban is mellékelhetők, kivétel a betegközeli laboratóriumi diagnosztika esetében. A használati utasítást számos gyártó már nemcsak papíron, hanem elektronikus formátumban is biztosítja.
Kérjük, szánjon néhány percet arra, hogy megossza velünk a használati utasítással kapcsolatos preferenciáit a betegközeli laboratóriumi diagnosztikára (POCT) használt eszközök formátuma vonatkozásában.
Fogalommeghatározások és rövidítések:
Betegközeli laboratóriumi diagnosztikára/Ellátás helyén történő szűrővizsgálatra használt eszköz (POCT eszköz):
Betegközeli laboratóriumi diagnosztikára használt eszköz alatt minden olyan eszköz értendő, amely nem önellenőrzésre, hanem olyan laboratóriumi környezeten kívüli vizsgálatok elvégzésére szolgál, amelyet egy egészségügyi szakember végez el, általában a beteg közelében vagy mellette.
Az POCT eszközöket általában otthon, egészségügyi központokban, sürgősségi osztályokon, járóbeteg rendelőkben és kórházakban használják.
Példák a POCT eszközök használatára:
· SARS-COV-2 antigén gyorsteszt, amelyet gyógyszerész (egészségügyi szakember) végez el a gyógyszertárban (laboratóriumon kívül és a beteg közelében).
· Vércsoport-ellenőrzés, amelyet az ápoló a kórházi szobában, a sebészeti beavatkozást vagy transzfúziót megelőzően végez el.
· Mentőautóban vagy sürgősségi osztályon elvégzett vérgázvizsgálat
· Vércukorszintmérő, pl. gyermekek iskolai gyengélkedőn történő tesztelésére
Kérjük, vegye figyelembe: az önellenőrzésre és laboratóriumban használt eszközök nem képezik a felmérés tárgyát!

T