Έντυπο πληροφόρησης για συμμετοχή στην έρευνα

Έχετε προσκληθεί για εθελοντική συμμετοχή σε ερευνητική μελέτη. Αυτό το έντυπο πληροφοριών θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε το σκοπό αυτής της έρευνας και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή τη μελέτη.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου από την εκπαιδευόμενη συμβουλευτική ψυχολόγο Αντιγόνη Θεοφάνους, υπό την κύρια εποπτεία της Δρ. Κωνσταντίνας Ζαμπά.
Ο κύριος στόχος αυτής της ερευνητικής μελέτης είναι να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, την επίδραση τους στο στρες και στην επαγγελματική εξουθένωση.  Επιπλέον θα διερευνηθούν εάν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους έχουν επίδραση στις στρατηγικές αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν για το στρες τους.

Επιπλέον, δεν θα αξιολογηθεί η απόδοσή σας, καθώς δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Θα σας ζητηθεί να παρέχετε τις προσωπικές σας απαντήσεις ανώνυμα, σε σχέση με την κλινική σας εμπειρία σας ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας.
Η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και εάν αποφασίσετε να λάβετε μέρος, μπορείτε να αποσυρθείτε ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία συνέπεια. Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχετε κατά τη συμμετοχή σας, θα παραμείνει εμπιστευτική και ανώνυμη.

Εάν αποφασίσετε να λάβετε μέρος, θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια διαδικτυακή έρευνα με ενσωματωμένα 5 ερωτηματολόγια, για να τα συμπληρώσετε περίπου από 15 έως 20 λεπτά. Σε περίπτωση που θέλετε να αποσυρθείτε, μπορείτε απλά να κλείσετε το παράθυρο και να μην αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αφού ολοκληρώσετε και υποβάλετε την έρευνα, δεν θα μπορείτε να τα αποσύρετε.
Επιπλέον να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη συμμετοχή σας σε αυτή τη έρευνα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις μπορεί να σας προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα λόγω της υπενθύμισης σας σε αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσατε ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Σε αυτή την περίπτωση είστε ελεύθεροι να αποσυρθείτε απευθείας. Η απόφασή σας να αποσυρθείτε θα είναι κατανοητή και σεβαστή. Τα ερωτηματολόγια αυτής της έρευνας απαιτούν να παρέχετε ελάχιστες απαντήσεις, οι οποίες θα αποθηκευτούν με ασφάλεια, θα είναι ιδιωτικές και εμπιστευτικές.
Η  συμμετοχή σας δεν θα σας παρέχει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά θα επιτρέψει στον ερευνητή να προσφέρει στο μέλλον μια καλύτερη προοπτική για τον δικό σας επαγγελματικό χώρο όσο αφορά την διερεύνηση του πιο πάνω θέματος.  Επομένως συμμετέχοντας  σε αυτή την έρευνα θα προσφέρετε δίνοντας τη δυνατότητα να βρεθούν μελλοντικοί τρόποι βελτίωσης της ευημερίας αυτών των ατόμων και τρόποι μείωσης του άγχους των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Η συμμετοχή σας  θα είναι εμπιστευτική, ανώνυμη και εχέμυθη. Τα αποτελέσματα από την έρευνα με τις απαντήσεις σας θα αποθηκευτούν με ασφάλεια σε ένα κλειδωμένο φάκελο στον υπολογιστή που θα απαιτεί κωδικό για την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Τα μόνα άτομα που θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα είναι ο ερευνητής και ο ακαδημαϊκός επόπτης που θα εργαστεί σε αυτή τη μελέτη.
Με την διεκπεραίωση της έρευνας τα ευρήματα αυτής της ερευνητικής μελέτης ενδέχεται να δημοσιευτούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ερευνητή ή τον επόπτη αυτού του έργου μέσω email, εάν θέλετε να λάβετε μια περίληψη των ευρημάτων.
Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αυτήν τη μελέτη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ερευνητή και τον επόπτη της έρευνας, στα email που σας παρέχονται παρακάτω. Θα είναι πρόθυμοι να σας δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.
Πρίν διεξαχθεί. Σας επισυνάπτεται η έγκριση από την Βιοηθική Κύπρου.

Ερευνήτρια, Αντιγόνη Θεοφάνους,  a.theofanous.1@nup.ac.cy

Επόπτρια έρευνας, Δρ. Κωνσταντίνα Ζαμπά, k.zamba@nup.ac.cy

T