KÖZÖSSÉGI KATALIZÁTOROK A TRANSZFORMATÍV GAZDASÁGÉRT Kérdőív


Üdvözlünk az Erasmus+ KA2 "Közösségi Katalizátorok a Transzformatív Gazdaságért" projektben!


Ha itt vagy, ez azt jelenti, hogy egy olyan kezdeményezés vagy szervezet tagja, amely a Transzformatív Gazdaság területén működik vagy kíván működni.


Jelenleg egy globális kizsigerelő gazdasági modell pusztító következményeit éljük meg. A változás elkerülhetetlen. Újra kell gondolnunk és teret kell teremtenünk a felmerülő alternatíváknak, melyek választ nyújthatnak ezekre a kihívásokra.Ez a kérdőív egy részvételi akciókutatás egyik eleme, arra szolgál, hogy a területen aktív kezdeményezések válaszai alapján tovább fejleszthessük a Közösségi Katalizátor projektet és terjeszthessük az eredményeit.


Számodra egy lehetőséget jelent a kérdőív arra, hogy különböző szempontok alapján átgondold a kezdeményezés, szervezet helyzetét, erősségeit és ötleteket kapj a lehetséges fejlődési irányokhoz.


A kérdőívet kitöltheted egyedül, vagy szervezhetsz egy alkalmat, amikor közösen töltitek ki, a kezdeményezésben résztvevő társaiddal.

A projekt során képzésekre és rendezvényekre is sor kerül, erről folyamatosan tájékoztatni fogunk!

Köszönjük, hogy csatlakozol a Katalizátorok Közösségéhez!


Question Title

* A kezdeményezésetek neve:

Question Title

* Email

Question Title

* Hány tagja van a kezdeményezésnek?

Question Title

* Hányan töltöttétek ki a kérdőívet?

A transzformatív gazdaság azoknak a gazdasági-társadalmi átalakulást célzó kezdeményezéseknek a gyűjtőfogalma, melyek egyazon horizont irányába mutatnak, a befogadó és változatos gazdaság létrehozása felé. Négy olyan mozgalom van -- valójában mozgalmak mozgalmai --, melyek egymással és egyéb kezdeményezésekkel összefonódva

a transzformatív gazdaság önerősítő “angyali körének” a lelkét alkotják:

A Szociális és Szolidáris Gazdaság, a méltányos kereskedelemmel és az etikus finanszírozással, mely a szövetkezetiség alapelveire és a szociális piacok létrehozására épül. Egyesíti a hagyományos szociális gazdasági megközelítést az önszerveződés és a gazdaság demokratizálódásának új gyakorlataival, kapcsolódva az üzleti ciklusok megközelítéséhez. A cél javak és szolgáltatások nyújtása a szükségletek kielégítésére, a profitszerzés helyett.

A Közjavakra (Commons) épülő gazdaság, a három részterületével: városi közjavak, természeti közjavak és digitális közjavak. A közjavak, az erőforrások kezelésének és az értékteremtésnek a harmadik módja, amely a közösség menedzsmentre épül, megtörve az állam-piac dualitást, mint az egyedüli látható és legitim területeit a termelésnek, erőforrás-gazdálkodásnak és -elosztásnak a gazdasági rendszeren belül.

A Feminista Gazdaság, melynek lényege, hogy a piacot és a tőkét eltávolítsuk a társadalmi-gazdasági rendszer fókuszából és helyette a az életet helyezzük a középpontba és az összes olyan folyamatot, amely azt fenntartható módon lehetővé teszi, különös tekintettel a gondoskodó gazdaságra és a nők és a nőiesnek tekintett értékek fontosságára.

Az Agroökológia és az Élelmiszer-önrendelkezés mozgalom, a mezőgazdasági és élelmiszer-termelési modell újragondolásában játszott kulcsszerepével, amely egyúttal a Földdel és a természetes ciklusokkal való viszonyunk újragondolását is jelenti. Ez a küzdelem összekapcsolódik az összes olyan küzdelemmel, amely a Föld védelmét célozza, olyan társadalmi ökológiai mozgalmak vezetésével, mint a Degrowth.


T