Dobrodošli! Pred Vama se nalazi internetski kviz Faktograf.hr-a i GONG-a povodom drugog Međunarodnog dana provjere činjenica.

Kviz se odnosi na neke od brojnih događaja i izjava koje su punile novinske stupce u 2017. i prvom dijelu 2018. godine. Za koliko ste njih čuli, koliko ih se sjećate, biste li znali razabrati činjenice o njima između lažnih navoda? Odigrajte kviz i saznajte!

Napominjemo kako kviz služi isključivo u zabavne svrhe, a Vaš rezultat neće ostati zabilježen, niti će s bilo kime biti podijeljen.

EzG logo

Ovaj je kviz izrađen uz financijsku podršku programa Europa za građane Europske unije.


Question Title

* 1. Koji je zastupnik u Hrvatskom saboru, prema vlastitom navodu, čak četiri puta morao odlaziti kod članova svoje rodbine i moliti ih da se ne prijavljuju na bilo kakve javne natječaje kako se ne bi posumnjalo u političko pogodovanje?

Question Title

* 2. Posrnuli gazda koncerna Agrokor Ivica Todorić, u studenome 2017. na londonskim je ulicama pokazao zavidnu trkačku formu bježeći od davanja izjave pred kamerama – koje televizijske kuće?

Question Title

* 3. Kako se zove kompanija koja je – prema svim raspoloživim dokazima, ali i iskazima zviždača – prikupila podatke s više milijuna Facebook profila kako bi 2016. podržala predsjedničku kampanju svojega klijenta Donalda Trumpa?

Question Title

* 5. Protiv kojeg je hrvatskog nogometaša svjetskog glasa nedavno podignuta optužnica zbog sumnje da je na sudu dao lažni iskaz kao svjedok u suđenju Zdravku Mamiću zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo i oštećenje državnog proračuna?

Question Title

* 6. Kako se zove američki sportaš, igrač footballa, protiv kojega je i sam američki državni vrh podigao harangu nakon što je kleknuo prilikom intoniranja himne kako bi izrazio protivljenje jačanju rasizma u javnosti?

Question Title

* 7. Koja je europska država pokrenula inicijativu za uvođenje svakodnevne tjelovježbe tijekom radnog vremena?

Question Title

* 8. Podvrsta je jedne životinjske vrste osuđena na izumiranje nakon što je 19. ožujka 2018. uginuo posljednji živući mužjak te podvrste. O kojoj se životinjskoj vrsti radi?

Question Title

* 9. Nakon što je u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ubijeno sedamnaestoro učenika, američki se srednjoškolci pripremaju za veliki prosvjedni marš za strožu regulaciju vatrenog oružja. Pod kojim imenom ovaj marš okuplja pobornike?

Question Title

* 10. Konačno smo se približili razrješenju spora oko imena Makedonije. Po svemu sudeći, napustit će se dosadašnje rješenje „Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija“, ali grčka politika neće dopustiti niti jednostavno – „Makedonija“. Kako sigurno ne bi trebalo glasiti ime države, prema najnovijem rješenju?

Question Title

* 11. Na užas političkog mainstreama, na talijanskim je parlamentarnim izborima u ožujku 2018. veliki uspjeh požnjela populistička stranka Movimento 5 Stelle (Pokret pet zvjezdica). Kako glasi ime osnivača ove stranke, inače komičara i blogera?

Question Title

* 12. Kojoj su državi zbog organiziranog dopinga sa zimskih Olimpijskih igara 2018. bili isključeni ne samo pojedini sportaši nego i cijela delegacija na Igrama, da bi ova sankcija bila povučena pred kraj natjecanja?

Question Title

* 13. Američki tehnopoduzetnik Elon Musk lansirao je u ožujku 2018. raketu SpaceX Falcon koja je ponijela Muskov automobil marke Tesla u svemir, zajedno s astronautom-lutkom. Kako je, prema poznatoj pjesmi, nazvan ovaj astronaut?

Question Title

* 14. Na opće iznenađenje, nedavno umirovljeni košarkaš Kobe Bryant osvojio je 2018. Oscara za svoj autorski filmski prvijenac „Dear Basketball“. U kojoj je kategoriji Bryant osvojio zlatni kipić?

Question Title

* 15. Teritorij ove malene pacifičke otočne države s prepoznatljivom internetskom domenom godinama se bila smanjivao uslijed porasta razine mora, zbog čega su razvijani i scenariji za njezinu evakuaciju. No, prema novim mjerenjima, sada se njezin teritorij opet širi. O kojoj se državi radi?

Question Title

* 16. Prema navodima znanstenika, globalno zatopljenje mogle bi za otprilike 40 godina dovesti do nestanka ključne sirovine za proizvodnju – koje namirnice od presudne važnosti za sreću čovječanstva?

Question Title

* 17. Prema nalazima recentnih istraživanja posljedica ove katastrofe, taljenje jezgre reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani u ožujku 2011. dala je svim ljudima na svijetu sasvim utvrdivu dozu radijacije – onu koja odgovara jednom izlaganju rendgenu. Prisjetite se – kako se zvala zlosretna elektrana?

Question Title

* 18. Neposredno nakon saveznih izbora u rujnu 2017., obzirom na nužnost koaliranja kako bi se formirala savezna vlada, krenule su i spekulacije o budućoj vladi koja bi okupljala CDU, FPD i Zelene. Kako su mediji prozvali ovu potencijalnu koaliciju zbog stranačkih boja stranaka koje bi je formirale?

Question Title

* 19. U gotovo nevjerojatnom pokušaju cenzure odavno poznatoga, 2017. godine je američki Department of Agriculture zabranio upotrebu jednog i izvan znanstvenih krugova itekako poznatog pojma u priopćenjima i drugima materijalima za javnost. O kojem se pojmu radi?

Question Title

* 20. Bviši ministar Pavo Barišić očišćen je nedavno od optužbi za autoplagijat pred etičkim povjerenstvom na starom njemačkom sveučilištu na kojem je magistrirao. O kojem se sveučilištu radi?

Question Title

* 21. Bio je to najveći hashtag 2017., toliko utjecajan i rasprostranjen da su njegove korisnice postale i osobom godine po izboru časopisa Time. O kojem se hashtagu radi?

Question Title

* 22. Reklamna kampanja kojeg je osvježavajućeg pića, u kojoj se pojavljuje manekenka i starleta Kendall Jenner, optužena za banaliziranje rasnih nepravdi u SAD-u?

Question Title

* 23. Jedna od najutjecajnijih serija proteklih godina pojavila se 2017. i silno podigla popularnost književnog predloška Margaret Atwood iz 1985. godine. Kako se ova serija (i njezin književni predložak) zove?

Question Title

* 24. U najkrvavijem incidentu javne pucnjave u povijesti Sjedinjenih Država, počinitelj Stephen Paddock je pucajući iz automatskog oružja s hotelskog balkona ubio 58, a ranio više od 400 osoba. U kojem se američkom gradu napad dogodio?

Question Title

* 25. Koja je hit-serija iz ranih 90-ih, nakon brojnih godina pauze, 2017. godine dobila svoju treću sezonu?

Question Title

* 26. Ova je mlada novozelandska pjevačica odbila nastupiti u Izraelu u znak protesta protiv politike te države prema Palestincima, da bi za to bila čak i tužena za odštetu. Kako glasi njezino umjetničko ime?

Question Title

* 27. Na dodjeli Grammyja u veljači 2017., po prvi su put kao duet nastupili Lady Gaga i – koja rock grupa?

Question Title

* 28. Kratko i slatko – s mjesta posebnog povjerenika Vlade RH za Agrokor smijenjen je Ante Ramljak, da bi bio postavljen – tko?

Question Title

* 29. Spašavanje fotelje ministra financija Zdravka Marića u Saboru u svibnju 2017. uspjelo je zahvaljujući glasu – kojeg bivšeg zastupnika najveće oporbene stranke?

Question Title

* 30. Koju je prirodnu katastrofu koja je pogodila Hrvatsku 2017. godine epitetom „atraktivno“ okarakterizirao premijer Andrej Plenković?

Question Title

* 31. Odaberite točno ime viteške titule kojom se 2017. okitio potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner.

T