Bine ați venit! Chestionarul Eparhiei Sf. Gheorghe din Canton

Papa Francisc invită întreaga Biserică să participe la un parcurs sinodal pe o temă decisivă pentru viața și misiunea sa. Această cale a sinodalității este ceea ce Dumnezeu așteaptă de la Biserică în cel de-al treilea mileniu. Avem până la 1 mai 2022 să completăm acest chestionar și să împărtășim orice îndemn de la Spiritul Sfânt. Puteți completa anoim sau puteți completa datele de contact dacă doriți să fiți contactat(ă) din partea Eparhiei.  
Pentru orice întrebări suplimentare, puteți scrie în limba română sau în limba engleză la synod@rcdcanton.org 
 
Sinod 2021-2023: Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune
 
Începeți cu rugăciunea
Stăm înaintea Ta, Spirite Sfinte, acum când ne adunăm în numele Tău. Avându-te pe Tine drept singură călăuză, Tu să-ți faci lăcașul în inimile noastre; învață-ne calea pe care să mergem și cum s-o urmăm. Suntem slabi și păcătoși; nu îngădui să cultivăm dezordinea. Nu lăsa ignoranța să ne conducă pe o cale greșită și nici părtinirea să ne influențeze faptele. În Tine să ne găsim unitatea ca să putem înainta împreună spre viața veșnică, fără să ne abatem de la calea adevărului și de la ceea ce este drept. Toate acestea le cerem de la Tine, Tu care lucrezi în orice timp și în orice loc, în unire cu Tatăl și cu Fiul, în vecii vecilor. Amin.
 
Vă mulțumim pentru participare!
 
Acest chestionar are 15 întrebări. Puteți răspunde la una sau mai multe dintre acestea. Nu ezitați să oferiți timp și să vă rugați înainte de a completa. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să binecuvânteze acest parcurs sinodal. Puteți folosi mai multe foi de hârtie dacă este necesar. 

Question Title

* 2. Anul nașterii?

Question Title

* 3. Care din următoarele descrie cel mai bine relația dvs. cu o parohie locală?

Question Title

* 4. Visul meu pentru biserica/misiunea noastră este

Question Title

* 5. Îngrijorarea mea pentru biserica/misiunea noastră este

Question Title

* 6. Întrebarea fundamentală:  Cum se realizează astăzi acest „a merge împreună” la diferite niveluri (de la nivelul local la cel universal), permițând Bisericii să proclame Evanghelia? Ce pași ne îndeamnă Spiritul Sfânt să facem pentru a crește ca Biserică sinodală?

Question Title

* 7. Vă rugăm să furnizați scurte comentarii asupra Întrebării 1: Ascultarea

Pe cine este „datoare să asculte” Biserica noastră particulară? Cum sunt ascultați laicii, îndeosebi tinerii și femeile? Cum integrăm contribuția consacratelor și a consacraților? Ce spațiu are glasul minorităților, al celor respinși și al celor excluși? Reușim să identificăm prejudecăți și stereotipuri care ne împiedică ascultarea? Cum ascultăm contextul social și cultural în care trăim?

Question Title

* 8. Vă rugăm să furnizați scurte comentarii asupra Întrebării 2: Luarea cuvântului

Cum promovăm în cadrul comunității și al organismelor ei un stil comunicativ liber și autentic, fără duplicități și oportunisme? Dar față de societatea din care facem parte? Când și cum reușim să spunem ceea ce ne stă la inimă?

Question Title

* 9. Vă rugăm să furnizați scurte comentarii asupra Întrebării 3: Coresponsabili în misiune și Autoritate și participare

Întrucât toți suntem discipoli misionari, în ce mod fiecare botezat este convocat pentru a fi protagonist al misiunii? Cum este exercitată autoritatea în cadrul Bisericii noastre particulare? Care sunt practicile de muncă în echipă și de coresponsabilitate? Cum se promovează slujirile laicale și asumarea de responsabilități din partea credincioșilor? Cum funcționează organismele de sinodalitate la nivelul Bisericii particulare? Sunt ele o experiență rodnică?

Question Title

* 10. Vă rugăm să furnizați scurte comentarii asupra Întrebării 4: Discernământ și decizie

Cu ce proceduri și cu ce metode discernem împreună și luăm decizii? Cum se pot îmbunătăți? Cum promovăm participarea la decizii în sânul comunității structurate ierarhic? Cum îmbinăm faza consultativă cu cea deliberativă, procesul de decision-making cu momentul de decision-taking? În ce mod și cu ce instrumente promovăm transparența și responsabilitatea?

Question Title

* 11. Vă rugăm să furnizați scurte comentarii asupra Întrebării 5: Celebrarea

În ce mod rugăciunea și celebrarea liturgică (în special Sfânta Liturghie) inspiră și orientează efectiv acest „a merge împreună”? Cum inspiră deciziile mai importante? Cum promovăm participarea activă a tuturor credincioșilor la liturgie și la exercitarea funcției de a sfinți? Cum invită parohia toți catolicii, inclusiv comunitățile culturale, tinerii, familiile și persoanele cu dizabilități și familiile lor, la o viață activă în parohie, în special Sfânta Liturghie duminicală?

Question Title

* 12. Ce ar putea să vă asiste în relația personală cu Spiritul Sfânt?

Question Title

* 13. În ce limbă ați prefera să se desfășoare cateheza și prezentările?

Question Title

* 14. Către ce probleme particulare din Biserică și societate ar trebui să acordăm mai multă atenție, cum ar fi...

Question Title

* 15. OPȚIONAL:  Dacă ați dori să fiți contactat(ă), vă rugăm să completați datele de mai jos:

Question Title

* 16. Please feel free to add any additional comments below.

Thank you for completing this survey.  We know that you are busy and appreciate your responses. 

REMINDER:  Please complete and return by May 1, 2022. 

Thank you!

T